fbpx

3 Perkara BRANDING Yang Usahawan Tak Ambil Kisah menyebabkan Kecelakaan Pada Bisnes

1 – Nama

Nama yang betul dalam bisnes atau jenama kita amat penting untuk orang kenal dengan jenama kita. Lepastu nama perlu lah yang betul untuk kita BRANDING kan. Kalau kita letak nama yang tak catchy, simple atau susah untuk orang ingat. Itu memang memberi kecelakaan pada BRANDING kita..

Jenis branding yang kita boleh guna:

Nama Founder

Kita boleh gunakan Nama kita sendiri jika nama kita mudah di baca untuk memudahkan audiens & pelanggan untuk ingat. Contoh gambar di bawah:

Combine Nama

Kita boleh gabung kan nama kita dengan brand kita, atau nama kita dengan nama partner bisnes kita. Seperti contoh gambar di bawah:

Jenama

Seterusnya kita boleh reka jenama kita, bukan gunakan nama kita sendiri, atau nama orang lain. Kita boleh reka nama yang unik, eksklusif, dan menarik. Yang penting saya nak tekankan ialah KISS.. Eh apa tu kiss? Nak cium? Hahaha! Saya gurau je! Okay KISS tu baca kat bawah ni apa…

Keep It Simple + Stupid

Haaa? Apa tu? Korang biasa dengar? Okay kalau belum meh abang Hariz nak explain.. Gini.. Keep it simple & stupid ni ialah kita kena memudahkan orang untuk faham dan mudah untuk orang ingat.. Seperti yang mula-mula saya bagitahu.. Lepastu stupid pulak ni ialah biar kita punya jenama orang yang tak berpengatahuan atau tak educate tentang penjenamaan ini, atau senang citer orang kampung lah katakan.. Haha! saya gurau je tau.. Jangan kecam pulak.. Maafkan saya!

Biar orang nampak bodoh dengan brand kita, yang penting korang dapat GUIDE yang betul dalam penjenamaan. Saya dan team saya ada bagi servis konsultasi PERCUMA kat sesiapa yang nak di BANTU dalam penjenamaan dia.. Klik terus butang WhatsApp kat bawah untuk di BANTU..

(pssst.. ni untuk orang yang nak jer tau, yang taknak please lah jangan klik.. Terhad untuk 30 terawal je tau..)


Berikut pula adalah antara Isu atau Masalah pada Branding:

  1. Nama Terlalu Panjang – Mengakibatkan pelanggan susah untuk faham dan ingat nama BRAND anda. Keep it simple! + Stupid!
  2. Produk – Jenama yang sebenar dan profesional tiada letak nama produk pada BRAND. Contohnya jenama yang kuat seperti Maggi dia tak letak pun mi segera pada BRAND dia.
  3. Bombastik – Nama terlalu pelik dan melampau.

2 – Logo

Ok, dekat sini siapa dah ada LOGO bisnes masing-masing? Atau dah ada logo. Tapi buat sendiri secara caca merba bak kata orang melayu.. Heheh senang citer buat je ikut kepala sendiri tanpa pengetahuan dan panduan dari pakar design..

Yess! Saya nak cakap satu je.. Ni lah salah satu punca yang menyebabkan kecelakaan berlaku pada bisnes korang.. Bisnes tak grow grow lah, tak sustain lah.. Macam macam.. Iyee lah, brand pun design tidak betul, camne nak GROW BISNES?

Okay, bab logo pula, banyak tempat kita boleh jadikan inspirasi sebelum nak design logo tu.. Sebagai contoh, kita boleh check inspirasi logo di website bawah ni:

https://pinterest.com

Jangan lupa untuk kongsi artikel ini

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on google
Google+
Share on email
Email
Hariz Halim

Hariz Halim

What you give, you get back more!